Aparitii in presa

Interviu cu Iana Matei, fondator si presedinte Asociatia Reaching Out Romania

Iana Matei, fondator Asociatia Reaching Out Romania

Din 1999, cand a infiintat Asociatia Reaching Out Romania, Iana Matei lupta. Lupta pentru a elibera fetitele – da, ati citit bine, fetitele si tinerele care cad victima traficului de persoane. Activitatea Ianei Matei a fost sprijinita de-a lungul timpului USA I’D,  UNICEF, German GOVERNMENT.  (GTZ) si Swiss Government.

Iana Matei a fost Premiata de Departamentul de Stat american si de Camera Lorzilor din Marea Britanie pentru lupta ei impotriva traficului de fiinte umane, insa in Romania, i se bun bete in roate de catre chiar autoritatile romane, care ar trebui in mod normal, sa ii sprijine activitatea si sa o ajute in lupta ei surda pentru reabilitarea victimelor traficantilor.

Mai jos un interviu pe care l-am luat Ianei Matei la inceput de iunie 2020. Intre timp, Iana duce inca o lupta: sa isi mentina asociatia deschisa pentru ca, surpriza!!, autoritatile din Arges i-au suspendat licenta de functionare si vor sa inchida centrul de reabilitare. Pana acum Iana a salvat prin acest centru 600 de minore din mainile traficantilor de persoane. Atentie, este singura asociatie din Romania care recupereaza, salveaza si protejeaza fetitele si fetele traficate!
……………………………………………………….

Draga Iana, spune-ne te rog putin despre Asociatia Reaching Out Romania, cand a luat fiinta, cum de a luat fiinta si care este scopul sau ?
Asociatia Reaching Out a luat fiinta in anul 1999. Atunci m-am intors din Australia sa implementez niste programe care functionau acolo si am fost chemata la politia municipal cu rugamintea de a asista 3 prostituate. Am constatat ca cele 3 prostituate erau 3 copii de 14 si 15 ani care mi-au povestit cum au fost vandute si cumparate. La acel moment nu exista Protocolul de la Palermo, nu exista definitia traficului, nu exista notiunea de victim a traficului de persone. Dar mie mi s-a parut strigator la cer, 3 copii erau vanduti si cumparati ca o marfa si valorau 200 de lei fiecare, mai mult politistii le numeau prostituate iar protectia copilului pe care personal am solicitat-o in acest caz a refuzat sa le ajute motivand ca fetele sunt un exemplu rau pentru copii din centru. Si asa a aparut Asociatia Reaching Out. In luna Iunie 1999. Pana in August 1999 aveam 12 copii in aceias situatie. De atunci numarul creste continu iar varsta descreste.

Iana Matei / Sursa foto: Reaching Out

Stim putin din istoria ta personala si stiu ca ai plecat din Romania de pe vremea lui Ceausescu si te-ai intors in ’99. Sa te intrebam de ce ai plecat atunci, cred ca nu are sens. Dar te intrebam, de ce te-ai intors?
Asta e simpla. In mintea mea de atunci si de acum daca poti sa ajuti, daca vrei sa ajuti, atunci trebuie sa ajuti. Mi s-a parut firesc sa dau putinul pe care il am, societatii in care am crescut.

Inteleg ca cifre clare nu exista la nivelul Uniunii Europene, insa e cert ca Romania ocupa un nefericit loc intai in topul tarilor exportatoare de victime ale traficului de persoane. Care este realitatea Asociatiei acum, cand discutam? Cum sunteti acum in2019 – 2020 fata de anii de inceput?
Conform raportului Comisiei Europene 74% din victimele traficului de persoane din tarile europene provin din Romania. Aceasta este realitatea de astazi. Un numar mult mai mare decat in 1999 deoarece acum suntem tara membra si circulatia cetatenilor intre tarile membre este libera. Ce avem in plus fata de 1999 este o agentie guvernamentala ANITP a carei menire esteascunderea adevarului. Aceste fete sunt recrutate de la 10-11 ani, cele mai multe provenind din centrele de plasament, de unde adese ori sunt vandute chiar de catre cei care ar trebui sa le protejeze. Sunt retele formate din lucratori DGASPC, politisti, procurori, politicieni care beneficiaza nu numai de serviciile fetelor dar si de banii traficantilor. Numai cateva dosare de acest fel au ajuns in instanta, gratie ANITP’ului.

Statistic,  care este media de varsta a fetelor fortate si care sunt tarile unde ajung ele?
Fetele isi incep „activitatea” de la varsta de 10-11 ani ascunse in apartamente, inchiriate de traficanti aici in Romania. Aici sunt „educate” pentru viata de strada si invate foarte repede ca numeni nu le poate ajuta. Traficantul este „conectat”. Usor de crezut cand unii dintre clientii lor sunt politisti. La 15-16 ani Machiate la greu si vopsite in toate culorile sunt scoase pe centrura unde le vedem cu totii dar nu avem timpul sau dorinta sa aflam povestea din spate. Cea ce le intareste convingerea ca nimanui nu-i pasa si drepturile copilului nu li se aplica si lor. Tarile de destinatie: Italia, Spania, Olanda, Belgia, Germania, si mai nou tarile nordice.

Care sunt etapele prin care trece o fata de cand este scoasa din tara si pana scapa? Sunt fete care reusesc sa dea telefon la Politia din tara unde sunt, sau sa isi contacteze familiile din Romania?
De regula fetele sunt scoase din tara la 17-18 ani si au o experienta de 4-6 ani pe strada, la mana traficantului fara ajutor. De aceea nu cer ajutorul nimanui pentru ca s-ar pune in pericol. Sunt circumstante deosebite care le ajuta; de ex traficantul o vinde mai departe, foloseste violenta in exces, politistii din tara respectiva fac razii si sesizeaza ceva suspect. In aceste conditii fetele au o santa de a iesi din situatie.

Cate fete / femei sunt acum sub adapostul Asociatiei si ce se intampla mai exact de cand o fata intra sub protectia voastra si pana isi regaseste independenta si isi cladeste o viata in afara Asociatiei? Ce ofera Asociatia fetelor pe care le aveti in adapost?
In prezent avem 10 fete, toate sunt minore in momentul intrarii in programul nostru de aceea primii pasi sunt consiliere psihologica si inscriere la scoala de cele mai multe ori le trimitem insotite pentru ca in ultima vreme metoda de recrutare este „Lover-boy” si tot ce vrea sa faca un copil de 13-14 ani este sa fie impreuna cu „iubitul”. In afara de educatia formala le inscriem la cursuri de calificare in functie de doleantele sau talentele lor si in interiorul centrului invata „life skills”. Consilierea juridica este un pas important. Peste 80% din fetele asistate de noi au depus plangeri impotriva traficantilor si au fost martori solizi pana la sfarsitul procesului pentru ca o parte a programului nostru o reprezinta protectia acestor fete si atunci cand se simt in siguranta, vor sa li se faca dreptate.

Cum ajung fetele la voi ? Au fost si episoade pline de risc la adresa sigurantei tale personale ? Ai incercat chiar tu sa recuperezi fetele ? Povesteste-ne putin despre riscurile la care este expusa Asociatia si munca voastra.
Fetele vin la noi referite fie de protectia copilului fie de politie si organizatiile non guvernamentale din tarile de destinatie. Da, atunci cand este cazul ma duc si le iau eu. Riscurile apar din momentul in care fetele devin parti vatamate si depun declaratii impotriva traficantilor. Legea in Romania nu prea o protejeaza pe victima si trebuie sa mergem la tribunal unde bineinteles ne intalnim cu traficantii plus familia si prietenii acestora. Din acest moment singurul lor scop este sa le sperie fie sa isi retraga plangerea fie sa nu mai apara la tribunal.  De acea avem o firma de paza si protectie care ne asista pe toata perioada procesului si nu numai. La centru exista un buton de panica pe care asistenta o foloseste ori de cate ori persoane suspecte incearca sa intre in curte si in 3-4 minute „baetii in negru” isi fac aparitia si ne protejeaza.

Tot despre victime… spune-ne te rog cum traieste o victima trauma aceasta? Ne poti da cateva informatii pentru a intelege mai mult care este impactul emotional, fizic, mental asupra unei fete supusa traficului de carne vie?
Prima data vreau sa fac o precizare, fenomenul se numeste trafic de persoane pentru ca fetele sunt putin mai mult decat o bucata de carne. Marea majoritate a acestor copii sunt deja traumatizati fie de catre familiile dezorganizate din care provin, fie din centrele de plasament. Nici unul dintre acesti copii nu stiu ce este dragostea dar stiu ce inseamna violenta fizica, emotionala si/sau sexuala. Aceste fete stiu ce inseamna umilirea, durerea, nedreptatea, dar nu au auzit niciodata „te iubesc”. De aceea se incapataneaza cu obstinenta sa creada ca acel traficant le iubeste. Noi oamenii putem muri de durere emotionala, si ele incearca sa supravietuiasca. In mintea lor dragostea nu poate fi decat acea dragoste romantica intre un barbat si o femeie. Dragostea de mama nu au cunoscut-o niciodata, de acea cand le spun „te iubesc” sunt socate si nu ma cred. Fetele nu pot incepe reintegrarea decat atunci cand capata putina incredere in persoanele din preajma lor.

Stiu ca traiesti prin Asociatie si totul se invarte in jurul activitatii tale pentru victime: casa ta, familia ta. De unde iti iei tu energia, Iana? De unde inca energie, in conditiile in care lupti aproape singura?
De la bunul Dumnezeu si de la fetele care folosesc ajutorul nostru pentru a avea un nou inceput in viata.

As vrea sa facem un exercitiu de imaginatie, te rog. Daca ar veni un super-erou care ar avea toata forta in mana, la toate nivelurile, politic, financiar, diplomatic etc., si vointa mai ales sa schimbe lucrurile in bine pe planul acesta, ce ar trebui el sa faca? Care ar fi actiunile pe care le-ar face el ca sa mai domoleasca acest fenomen?  Pentru ca din exterior, pentru oameni de bun-simt, e greu de conceput cum de poate EXISTA un astfel de fenomen, si mind-blowing cum de traficul are o asemenea amploare, gandindu-ne la cate filtre ar trebui sa actioneze ca sa previna transformarea fetelor in victime (parinti, vama, Politia de acolo, Politia de aici, Interpol, cei care sunt martori la abuzurile sexuale etc.)
Prima masura pe care ar trebui sa o ia super eroul ar trebui sa fie schimbarea clasei politice. In prezent foarte multi dintre parlamentarii nostrii (in general PSD) detin bordeluri numite „hotel” sau „Salon de masaj”. Acestia se opun intodeauna modificarilor legislative care ar clarifica legislatia si procedurile in domeniul traficului de persoane. Acesti traficanti-politicieni de regula recruteaza clientii din randul colegilor parlamentari pentru a-i santaja ulterior. Astfel cand se voteaza ne da cu virgula. A doua masura instruirea judecatorilor si procurorilor si inasprirea masurilor impotriva celor corupti, celor care primesc bani pentru a declara ca o copila de 11 ani a consimtit la sex, ca sa citam numai ultimul caz in domeniu.

E un subiect putin discutat in presa din Romania si ma gandesc ca a face educatie pe subiect ar putea sa ajute in a intelege cum incepe o relatie intre victima si abuzator. Ca mamele si tatii din Romania, atat din comunitatile urbane, dar mai ales rurale, sa stie mai multe pentru a putea recunoaste o astfel de relatie, sa spunem. Ne poti impartasi putin despre profilul agresorului in aceasta ecuatie tragica? Cam care sunt tertipurile, care sunt modalitatile prin care acesti agresori ajung sa scoata victimele din tara, chiar daca sunt minore? Cum e posibil sa treaca ele granita, daca majoritatea sunt minore?
Retelele de traficanti sunt bine organizate, recrutatorul poate fi de multe ori o femeie care le spune parintilor ca acolo unde munceste ea conditiile sunt bune si salariul pe masura. Tot ce aude parintele e „salariu pe masura” si cum au nevoie disperata de bani nu mai fac o evaluare a riscurilor. Daca fata este recrutata pe metoda lover-boy parintii nici nu trebuie sa fie de acord pentru ca ea oricum pleaca cu el. Retelele sunt abonate le servicii de tot felul (notari pentru declaratia notariala necesara unui minor la trecere frontierei) si unul dintre aceste servicii este falsificarea actelor.

Care sunt top 3 greutati pe care le intampina Asociatia in 2020 ?
Lupta cu DGASPC, lipsa standardelor pe trafic de minori (din 2004 trebuiau sa apara) si lipsa vointei politice, dificultatea de a acesa fonduri pe asistenta directa a victimelor traficului.

Care ar fi primele 3 lucruri pe care autoritatile romane ar trebui sa le faca / ce masuri sa implementeze pentru a sprijini eforturile de a lupta impotriva acestui flagel?
– Elaborarea standardelor pe traficul de minori,
– confiscarea tuturor mijloacelor materiale obtinute de traficanti in urma activitati ilegale,
– crearea unui fond pentru asistenta victimei.

Cum isi face Asociatia finantarea? Este adevarat ca de-a lungul existentei Asociatiei, fondurile au venit intr-o proportie covarsitoare din strainatate, si nu din Romania?
Finantarea o obtinem din proiecte, din nefericire sunt foarte putine finantari pentru asistenta directa a victimelor. Strangere de fonduri prin reteaua noastra de prieteni din SUA, Canada, Danemarca. Deci da, toate fondurile vin din afara. Dupa cazul Caracal am avut cateva donatii din Romania pentru care ne bucuram foarte mult.

Cum am putea sa ajutam noi, cei care suntem acasa, in confortul propriului camin, dar ne dorim sa putem face ceva, sa putem contribui de la distanta la sprijinirea eforturilor tale si ale Asociatiei?
Poate ai nevoie de fonduri, dar poate ai nevoie si de cineva pe Social Media care sa va ajute pe partea de educatie a romanilor cu privire la acest fenomen tulburator? Poate cineva specializat pe lobby isi poate oferi serviciile? Nu stiu… Spune-ne tu ce te-ar putea ajuta ca sa le ajuti la randul tau pe fetele acestea si mai mult si cine stie?, poate cineva care citeste acest interviu va dori sa se implice si sa va ajute.

Da avem nevoie si de social media si de lobby si de IT’isti care sa ne ajuta sa promovam ferma de lavanda ca sa putem sa ne obtinem fonduri din produsele proprii. Da donati, fiti alaturi de noi, faceti lobby pentru schimbarea legislatiei (va dam detalii)  pana devenim self-sustained si ne putem finanta toate aceste activitati si altele pe care le am in suflet.

_____________________________________

Pentru donatii, acestea se pot face pe pagina web a Asociatiei : http://www.reachingout.ro/contact/

Sau direct pe acest link : DONEAZA PENTRU ASOCIATIE (link preluat de pe site-ul Asociatiei)

_________________________________________________

Pentru a afla mai multe despre Asociatia Reaching Out Romania, aici este site-ul oficial: http://www.reachingout.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.