Blog

Biofilm – implicatii negative pentru sanatate si cum poate fi inlaturat

Ati auzit vreodata despre biofilm si cat este de periculos pentru sanatate? Daca nu, va invitam sa cititi in continuare si sa aflati ce este biofilmul si cum puteti preveni aparitia lui intr-un mod natural.

De ce are nevoie corpul uman de bacterii pentru a functiona perfect?

In mod normal, organismul uman este ,,gazda” a miliarde de bacterii ce asigura buna functionare a acestuia. Denumirea oficiala a acestor bacterii este ,,microbiom”. Fiecare bacterie are rolul sau bine stabilit, iar mare parte dintre acestea populeaza sistemul digestiv.

Cercetatorii au inceput sa studieze mai bine microbiomul si au facut studii prin care doresc sa demonstreze legatura dintre dezechilibrele aparute la nivelul microbiomului si diferite afectiuni, de la cele necomplicate, pana la afectiuni grave.

Microbiomul este ,,programat” sa traiasca in simbioza cu organismul uman fara sa cauzeze probleme. Insa, fiind format din miliarde de bacterii, putem spune ca este ca o ,,bomba cu ceas” care poate exploda in orice moment. Si de cele mai multe ori, orice actiune asupra sistemului imunitar produce schimbari in microbiom, iar de aici si pana la aparitia unor probleme nu mai este decat un pas.

Biofilm: ce este si de ce apare?

Daca sistemul imunitar este atacat in permanenta si daca nu se trateaza afectiunea in mod corespunzator, microbiomul riposteaza si incepe sa isi formeze propriul sistem de aparare. Practic, bacteriile comunica intre ele, se unesc si formeaza ceea ce numim astazi ,,biofilm”.

Biofilmul este raspunsul bacteriilor la stimuli care le ataca in mod direct. Acestea se unesc si formeaza o masa de bacterii greu de combatut.

Legatura dintre biofilm si antibiotice

Biofilmul apare cel mai adesea si ca administrarea in mod gresit a antibioticelor si in cazul rezistentei la antibiotice. De aceea, nu trebuie sa luati niciodata antibiotic fara un motiv real si fara sa fie prescrise de catre un medic. Mai ales in perioada aceasta, nu este recomandat sa luati antibiotic pentru a trata raceala, pentru ca antibioticul nu are efect asupra virozelor.

Practic nu are ce bacterii sa combata si va faceti mai mult rau daca il luati, punand bazele rezistentei la antibiotice.

Exemple de biofilm

Pentru ca spuneam ca biofilmul se formeaza in medii umede, in continuare o sa va dam cateva exemple de mucoase umane predispuse la infectii in urma ,,dereglarii florei bacteriene” si aparitiei bioflmului:

  • gura: este locul in care se formeaza cel mai adesea biofilm. Placa bacteriana ce apare pe dinti este un fel de biofilm ce ataca atat dintii, cat si gingiile
  • nasul: biofilmul poate fi detectat in cazul unor suprainfectii nazale cu streptococi sau stafilococi. Si persoanele care sufera de sinuzita cronica prezinta riscul unui biofilm aparut in mucoasa nazala
  • esofagul si stomacul
  • vaginul.

Acestea au fost doar cateva exemple de mucoase ce creaza mediul propice pentru aparitia biofilmului. Insa, nu sunt singurele din organismul uman.

Biofilmul se formeaza doar in medii umede, asa cum este si corpul uman, insa mai poate fi intalnit si la piscine sau pe orice suprafata unde umiditatea este ridicata: spre exemplu, se formeaza in interiorul unui aer conditionat. De aceea este important sa fie curatat in permanenta. Nici dozatoarele de apa nu sunt ferite de aparitia biofilmului, de aceea trebuie igienizate cat mai des posibil.

Pentru a intelege mai bine cum se formeaza biofilmul, va invitam sa vizionati clipul de mai jos!

Iar in imaginile de mai jos, puteti vedea cateva exemple de biofilm, formate intr-un sistem industrial de racire al apei.

biofilm

Sursa foto: https://academic.oup.com/femsec/article/94/5/fiy044/4935158

Dintre toate tipurile de bioflm, cel mai de temut este cel format din bacterii ale Stafilococului auriu meticilino-rezistent. Este una dintre infectiile intraspitalicesti si este extrem de greu de tratat pentru ca este rezistent la antibioticele uzuale. In cazul in care nu se intervine la timp, pacientii nu au nici o sansa.

Cum afecteaza biofilmul organismul uman?

Asa cum spuneam mai sus, in organismul uman, biofilmul gaseste un mediu propice de dezvoltare, cauzand o serie de probleme de sanatate, unele extrem de grave. Odata intrat in organism, biofilmul se poate atasa de diferite implanturi si dispozitive sau poate incepe sa afecteze doar testuri si organe. Cele mai de temut sunt afectiunile legate de sistemul cardiovascular, iar in unele cazuri poate afecta chiar si meningele, periclitand sanatatea creierului.

Afectiuni direct conectata cu biofilmul

Pentru a intelege mai bine cum afecteaza biofilmul organismul uman, o sa va prezentam in continuare afectiunile direct conectate cu acesta.

Sunt grupate in doua mari categorii:

  • afectiuni legate de implanturi si dispozitive medicale si
  • afectiuni ale organelor si testurilor.

Infectii si probleme ale implanturilor si dispozitivelor medicale cauzate de biofilm:

  • infectii ale cateterului ventricular cerebral: acesta este folosit pentru a drena lichidul cerebral aflat in exces la nivelul creierului. Excesul poate fi prezent inca de la nastere (hidrocefalie congenitala). Sau poate fi dezvoltat in urma unei infectii, unei lovituri si asa mai departe. Fiind un mediu umed, este propice dezvoltarii biofilmului care poate infunda acest cateter si poate afecta creierul si viata pacientului.
  • infectii cauzate de lentile de contact: lentilele de contact sunt inofensive, insa din cauza faptului ca ochiul este un mediu umed, biofilmul se poate dezvolta in voie. Daca purtati lentile de contact, cu atat mai mult trebuie sa aveti grija la igiena, astfel incat sa evitati complicatiile periculoase ale biofilmului asupra ochiului.
  • infectii ale tuburilor endotoracice: acestea sunt folosite pentru a drena lichidul pleural, ca urmare a unui penumotorax.
  • infectii ale cateterelor centrale vasculare
  • infectii ale valvelor cardiace, pacemakerelor si grefelor venoase: inima este un mediu propice pentru dezvoltarea biofilmului, asa ca mare atentie daca aveti montat un dispozitiv de genul pacemarker sau o grefa venoasa.
  • infectii ale implanturile de silicon sau cauzate de fillerele cu acid hialuronic
  • infectii ale cateterelor venoase periferice
  • infectii ale cateterelor si sondelor urinare
  • infectii ale implanturilor ortopedice. 

Biofilmul poate provoca infectii si afectiuni la nivelul urmatoarelor organe sau tesuturi: 

  • la nivelul sinusurilor poate cauza sinuzita cronica
  • otita seroasa
  • amigdalita cronica
  • laringita cronica
  • tartru la nivelul dintilor
  • endocardita (o infectie serioasa, ce pune in pericol inima si viata pacientului)
  • infectii ale plamanilor, in special la pacientii care sufera de fibroza cistica
  • pietre la rinichi
  • infectii ale vezicii biliare
  • infectii de tract urinar
  • rani care nu se vindeca.

Pozitia comunitatii medicale fata de biofilm

Dupa cum puteti observa, biofilmul are implicatii serioase asupra organismului. De aceea, comunitatea medicala trage semnale de alarma pentru ca oamenii sa fie mai constienti de pagubele pe care biofilmul la poate provoca in organism, atat la pacientii care au anumite afectiuni deja sau diferite implanturi si dispozitive medicale, dar si la pacienti sanatosi.

Din momentul in care s-a stabilit corelatia intre biofilm si toate aceste probleme de sanatate, medicii au incercat sa gaseasca tot felul de solutii pentru a preveni si a trata afectiunile cauzate de biofilm in organsim. Mai multe puteti afla din clipul de mai jos, in care sunt prezentate opiniile cercetatorilor care studiaza biofilmul.

Cum poti scapa de biofilmul daunator din organism?

Apa hidrogenata: solutia naturala pentru a scapa de biofilm!

Desi pare greu de crezut, biofilmul poate fi prevenit si tratat si cu ajutorul unor solutii naturale. Printre acestea se numara si apa hidrogenata. Asa cum v-am prezentat in acest articol, apa hidrogenata are efect antioxidant, insa este foarte eficienta si in combaterea bacteriilor.

Intr-un studiu in vitro din anul 2007 (Inhibition of streptococcal biofilm by hydrogen water, autori Kim J, Lee HJ, Hong SH) s-a demonstrat eficacitatea apei hidrogenate in inlaturarea streptococilor prezenti in saliva, dupa o clatire cu apa hidrogenata de numai 60 de secunde. Nu este singurul studiu de acest gen, iar mai jos puteti vedea actiunea apei hidrogenate asupra biofilmului.

Asadar, dupa cum puteti vedea, apa hidrogenata poate reprezenta solutia ideala nu doar pentru anihilarea biofilmului, dar si pentru prevenirea aparitiei acestuia.

Daca v-am convins sa dati o sansa apei hidrogenate pentru a va mentine sanatatea, va recomandam un Aparat de Filtrat, Alcalinizat si Hidrogenat Apa – Hydrogen Water Machine Premium Type. Va garantam ca in scurt timp o sa incepeti sa simtiti diferentele in ceea ce priveste sanatatea. Iar unele probleme de sanatate pe care le aveti vor incepe sa se amelioreze.

Asteptam parerile voastre in legatura cu apa hidrogenata. Ati consumat pana acum o astfel de apa? Daca da, ce beneficii ati observat?

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.