Blog

Scolioza la adolescenti: de ce corsetul NU functioneaza?

scolioiza la adolescenti

Ce este scolioza la adolescenti?

Scolioza la adolescenti este o afectiune a coloanei vertebrale caracterizata prin deformarea acesteia intr-o curbura laterala, prin torsiunea vertebrelor una fata de cealalta. In cazul acestei afectiuni, miscarile naturale ale coloanei sufera modificari. Cel mai adesea ea se formeaza in adolescenta, chiar inainte de pubertate. Aproximativ 3% dintre adolescenti au scolioza.

Scolioza la adolescenti: de ce corsetul NU functioneaza?

In Romania scolioza la adolescenti este frecvent intalnita. Ba mai mult, Romania se situeaza pe locul 1 in randul tarilor europene, din acest punct de vedere. Majoritatea cazurilor de scolioza sunt usoare, dar unele deformari ale coloanei vertebrale continua sa se agraveze pe masura ce copiii cresc.

Scolioza severa la adolescenti poate produce afectiuni grave. O scolioza deosebit de severa poate reduce cantitatea de spatiu din piept, ceea ce ingreuneaza functionarea corecta a plamanilor. Se recomanda monitorizarea indeaproape a copiilor cu scolioza usoara, de obicei prin radiografi. In acest mod se poate depista agravarea curburii spinale.

Cauzele scoliozei

Cele mai frecvente regiuni afectate de scolioza sunt zona toracica (scolioza toracica) si partea inferioara a spatelui (scolioza lombara). Printre cauzele principale ale scoliozei putem enumera:

  • Postura deficitara
  • Purtarea inadecvata a bagajelor grele (de ex: rucsacul purtat pe un singur umar)
  • Cresterea brusca in inaltime, la adolescenti
  • Pozitia incorecta pe scaun
  • Statul in picioare intr-o pozitie dezechilibrata spre stanga/dreapta
  • Practicarea activitatilor cu potential de a deoforma coloana

Printre alte cauze enumeram si:

  • Conditii neuro-musculare – sunt caracterizate prin afectarea nervilor si muschilor si includ paralizia cerebrala, poliomielita si distrofia musculara
  • Scolioza congenitala (din nastere) – este o afectiune rara caracteristica fatului ca oasele din coloana vertebrala s-au dezvoltat anormal in timpul procesului de dezvoltare a fatului
  • Lungimea picioarelor – daca un picior este mai lung decat celalalt, poate aparea scolioza
  • Scolioza sindromica – scolioza se poate dezvolta ca parte a altei boli, incluzand neurofibromatoza si sindromul Marfan.
  • Osteoporoza – poate provoca scolioza secundara datorata degenerarii osoase

Aparitia scoliozei

Scolioza la adolescenti se remarca prin crearea unei prime deviatii a coloanei vertebrale de pe axul ei. Curbura se produce spre stanga sau spre dreapta, in partea superioara a toracelui. In acest caz recomandam monitorizarea si actioneze in corectarea scoliozei. Tendinta coloanei de a sta pe ax va produce, in timp, cea de-a doua curbura, in partea lombara.

Tipurile scoliozei 

Exista diverse modalitati prin care se pot diferentia formele de scolioza. Una dintre cele mai comune metode de clasificare se bazeaza pe etiologie sau pe cauza care sta la baza acestei afectiuni. 

1.Scolioza Congenitala

Apare extrem de rar si afecteaza doar 1 din 10.000 de nou-nascuti. Cauzele principala pentru aparitita acestui tip de scolioza sunt anomaliile coloanei vertebrale dezvoltate in uter. Scolioza congenitala este, de fapt, o malformatie a vertebrelor. Poate rezulta atat din formarea partiala a anumitor oase, cat si din absenta unuia sau mai multor oase din coloana vertebrala. Scolioza congenitala nu numai ca poate duce la o curbura laterala a coloanei vertebrale, dar poate determina copilul sa dezvolte curbe suplimentare in directia opusa – incercarea organismului de a compensa anomalia.

2.Scolioza cu debut precoce

Daca afectiunea este prezenta inaintea implinirii varstei de 10 ani se numeste scolioza cu debut precoce. Scolioza care apare la copiii care nu au implinit inca varsta de 10 ani, adica aflati inca in perioada de crestere, poate duce la malformatii ale coastelor care pot afecta dezvoltarea pulmonara. 

3.Scolioza Idiopatica

De departe, cea mai comuna forma a scoliozei, aceasta afecteaza pana la 4 din 100 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani. Numele acestei afectiuni provine de la varsta de debut (adolescenta). Exista o serie de teorii privind cauza scoliozelor idiopatice care variaza de la dezechilibrele hormonale pana la cresterea asimetrica. Aproximativ 30% dintre pacientii cu scolioza idiopatica au un istoric familial de scolioza care sugereaza o legatura genetica. In majoritatea cazurilor, pacientii adolescenti cu scolioza idiopatica nu prezinta nicio durere sau anomalie neurologica, totul putand sa para normal atunci cand privim din lateral. 

4.Scolioza Degenerativa

Scolioza degenerativa este caracterizata de o curbura laterala a coloanei vertebrale care se dezvolta lent in timp. Una dintre consecintele naturale ale imbatranirii este degenerarea articulatiilor si discurilor coloanei vertebrale. Degradarea inegala a acestor discuri si a articulatiilor poate determina o curbura a coloanei vertebrale mai pronuntata pe o parte, semn distinctiv al scoliozelor. Acest tip de afectiune se dezvolta cel mai frecvent in zona lombara sau in partea inferioara a spatelui si formeaza o usoara forma de C. 

5.Scolioza Neuromusculara

Scolioza neuromusculara se dezvolta secundar din cauza diferitelor tulburari ale maduvei spinarii, creierului si sistemului muscular. Curbura spatelui apare atunci cand nervii si muschii nu sunt in masura sa mentina alinierea corecta si echilibrul coloanei vertebrale si trunchiului. Aceasta curbura va progresa, probabil, pana la varsta adulta si poate deveni din ce in ce mai severa la pacientii care nu pot merge. Pacientii care sunt in scaun cu rotile ar putea avea probleme in sezut si pot avea tendinta sa se prabuseasca intr-o parte.

6.Cifoza Scheuermann

In timp ce scolioza este definita ca o curbura anormala a coloanei vertebrale, cifoza este o rotunjire inainte a coloanei vertebrale. Scolioza afecteaza cel mai adesea coloana vertebrala inferioara sau coloana lombara, in timp ce cifoza afecteaza in mod obisnuit zona cervicala a coloanei vertebrale si zona toracica. Cifoza Scheuermann este, de obicei, diagnosticata in timpul adolescentei. Se dezvolta secundar unor deformari structurale ale vertebrelor, iar simptomele precoce includ postura slaba, dureri de spate, oboseala musculara si rigiditate in spate. In majoritatea cazurilor, aceste simptome raman destul de consecvente si, in general, nu se agraveaza in timp, cu exceptia cazurilor severe.

7.Scolioza Sindromica

Dupa cum sugereaza si numele, scolioza sindromica este o forma de scolioza care se dezvolta secundar unui tip de sindrom. Unele dintre sindromurile cel mai frecvent legate de scolioza sindromica includ sindromul Rett, sindromul Beale, distrofia musculara, osteocondrodistrofia si diferite tulburari ale tesutului conjunctiv. Deoarece aceasta afectiune poate fi legata de multe tulburari diferite, simptomele acesteia sunt foarte variabile. 

Corectarea scoliozei si de ce NU recomandam corsetul

In practicile medicinei moderne, principiul corectarii scoliozei pune in fata intarirea musculaturii din jurul coloanei. In acest mod coloana este inconjurata de platose stanga-dreapta care nu permit cresterea unghiului de curbura al coloanei. Acest principiu se aplica atat in practicile clasice de kinetoterapie cat si in metodele medicinei traditionale.

corset corector

Una din practicile clasice ale tratamentului in corectarea scoliozei este folosirea corsetului de corectare. Acesta nu permite coloanei sa devieze si mai mult. Totusi, corsetul nu ajunge la problema de fond a scoliozei. Chiar mai mult, s-au observat cum folosirea corsetului poate produce afectiuni ale pielii (aspectul de pielii de portocala).

In cazul adolescentilor, situatia este si mai delicata. Procesul maturizarii ajunge intr-un punct foarte sensibil la pubertate. Stima de sine si comportamentele sanatoase pot fi grav afectate din cauza unei afectiuni precum scolioza. Deformarea corpului si iesirea din „normalitate” a unui tanar care face primii pasi in societate poate fi traumatizant. Folosirea corsetului, in acest caz, pune emfaza pe problema adolescentului. Durerile cauzate de afectiune nu dispar, mobilitatea este obstructionata si stima de sine pusa la incercare.

Masajul pe patul cu role de jad s-a dovedit a fi extrem de eficient in corectarea scoliozei la adolescenti. Patul de masaj cu role de jad, prin actiunea lor sus-jos, maseaza paravertebral incepand din zona cervicala pana in zona sacral-lombara. Asadar, masajul are ca scop relaxarea muschilor pentru a permite actionarea directa in zona afectata si realizarea realinierii vertebrale.

In terapia pentru a trata scolioza la adolescenti, pacientul lucreaza impreuna cu patul. Acesta trebuie sa se repozitioneze pentru a permite rolelor de jad sa maseze musculatura paravertebrala. Totodata, prin caldura constanta oferita de incalzirea pietrelor de jad, discurile intervertebrale sunt rehidratate, coloana isi recapata flexibilitatea si astfel, realinierea coloanei este, in timp, posibila.

patul cu role de jad in tratarea scoliozei

 

 

 

 

 

Despre terapia pe patul de masaj CASA JAD

De 11 ani, la CASA JAD, monitorizam si tratam afectiuni precum scolioza. In acest timp am observat ca afectiunea se poate corecta, unghiul de curbura al scoliozei poate fi redus. Marturiile clientilor confirma eficienta terapiei cu role de jad fie prin repetarea radiografiilor, fie prin fotografii pe care clientii nostri le-au realizat pe parcursul terapiei. Acestea ilustreaza foarte clar eficienta patului de masaj in corectia scoliozei.

remediere scolioza

Remedierea scoliozei in 12 sedinte

 

 

 

 

 

 

 

Unul din cazurile documentate in care realinierea vertebrala este vizibila il puteti urmari aici:

Scolioza grava- corectata dupa masajul pe patul cu pietre de jad

Este important de retinut faptul ca scolioza la varste fragede se poate corecta foarte usor, deoarece osatura (sistemul osos) nu si-a atins maturitatea. Astfel, facem apel catre parinti sa caute solutiile CASA JAD pentru a corecta scolioza si a preveni o agravare a sa prin crearea unei curburi in plan frontal si mai exagerata decat era initial.

role de jad in remedierea scoliozei la adolescenti

Masajul automatizat cu Role de jad care ajuta la remedierea scoliozei la adolescenti

role pentru remedierea scoliozei la adolescenti

 

 


☎ Pentru mai multe informatii despre terapiile CASA JAD nu ezita sa ne suni: 0729.906.148

📞 Pentru programari la terapii in centrul nostru din Bucuresti, Str. Silvestru 27, ne poti gasi la numarul: 0771.567.888

🕙 Program: Luni – Vineri, intre 10:00 si 18:00

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.