Blog

Misterele Jadului, de la origini pana in prezent

Cand a devenit jadul familiar oamenilor?

In primul dictionar chinez exista prima definitie data jadului – „piatra frumoasa”, de catre Xu Zhen (58-147) insa originile sale sunt mult mai stravechi .

Istoria pietrei de jad incepe cu cea a civilizatiei chineze. Arheologii chinezi au gasit obiecte din jad din perioada Neoliticului timpuriu (aprox 5000 I.H), fiind cunoscut unui numar insemnat de culturi chineze. Se pare ca jadul a fost dintodeauna la fel de faimos ca si astazi!

Chinezii iubeau jadul nu doar pentru  frumusetea sa aparte ci mai degraba datorita semnificatiei si umanitatii sale. Marele intelept Confucius (551-479 I.H) foloseste o metafora superba pentru a exprima virtutile pe care le detine piatra de jad: stralucirea pietrei de jad semnifica puritatea, densitatea sa perfecta si duritatea extrema semnifica inteligenta, unghiurile sale care nu taie, desi sunt ascutite reprezinta dreptatea, sunetele pure si prelungite care se raspandesc atunci cand cineva o loveste reprezinta muzicalitatea, culoarea sa pura reprezinta loialitatea, crapaturile din interior, care se arata intodeauna prin transparenta sa arata sinceritatea, stralucirea sa irizanta semnifica raiul, substanta sa componenta, nascuta din munti si din apa reprezinta pamantul. Folosit in mod izolat ca si obiect de decor, piatra de jad transmite modestie si simplitate. Pretul pe care intreaga lume il confera jadului reprezinta adevarul.

Pentru a sustine toate aceste comparatii, The Book of Verse scrie: „Atunci cand ma gandesc la un om intelept, virtutile sale sunt asemeanea jadului”.

Jadul este astfel cu adevarat special in cultura chineza, asa cum chinezii spun:  „Aurul are o valoare, jadul este in schimb nepretuit!

Jadul, supranumit in limba chineza si “Yu” este folosit in multe expresii si fraze, pentru a denumi lucruri sau persoane, tocmai datorita frumusetii, gratiei si puritatii sale. Cuvantul “Yu” se regaseste adesea in numele chinezesti.

Exista si numeroase legende despre jad. Una dintre cele mai semnificative, il prezinta pe faimosul Wan Bi Gui Zhao, regele statului Qin, cel mai puternic din perioada Razboiului dintre State (475-221 I.H) si incercarea acestuia de a vinde proviziile de jad prin intermediul celor 15 orase ale sale. Tentativa sa a fost esuata, jadul intorcandu-se inapoi in orasul caruia ii aprtinea. Jadul nu este nu numai nepretuit ci si simbolul puterii in vremurile stravechi, astfel incat Zeul suprem al Taoism-ului detinea in componenta numelui sau structura Yu sau altfel spus: Imparatul Jadului.

Jadul era folosit pentru realizarea de vase de ofranda, unelte, ustensile, ornamente, instrumente muzicale si multe alte obiecte de arta. Jadul are semnificatii si in plan mitic, astfel incat intra in componenta costumelor funerare ale marilor conducatori imperiali, si ars impreuna cu acestea pentru a conserva trupul dupa moarte.

Cultura pietrei de jad este foarte bogata in China, cele precizate in acest articol reprezentand doar o mica parte a ceea ce jadul simbolizeaza.

In concluzie, facand terapie cu piatra de jad va veti pastra spiritul tanar si frumos, si veti prelua toate simbolurile pietrei de jad: perfectiune, noblete, constanta, putere si imortalitate.

Nota: Aparatele CASA JAD folosesc doar jad crud natural, jad Xiuyan.

Sursa: www.chineseculture.about.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.