Originile simbolului chinezesc stravechi. Chinezii din vechime considerau ca universul este un proces care implica trupul omenesc la fel cum implica restul lucrurilor din univers. De fapt, oamenii sunt considerati adesea microcosmosuri ale universului. De la dao (in limba chineza Daojiao, in traducere “invatatura lui Tao”) – Calea Firii – considerat atat izvorul, cat si culmea tuturor cunostintelor, ia nastere teoria yin si yang, interdependenta de cele 5 elemente (apa, foc, lemn, metal si pamant).
Semnificatia reprezentarii sale grafice. Cercul impartit in doua jumatati, una alba cu punct negru si una neagra cu punct alb, a fost desemnat de invatatii taoisti, ca fiind o reprezentare a Universului. Semnificatia acestui simbol este urmatoarea: partea neagra reprezinta Yin, iar partea alba reprezinta Yang. Punctele de pe cele doua reprezentari, arata clar faptul ca nimic nu este doar Yin sau Yang; in fiecare Yin este si Yang, si in fiecare Yang este si Yin.
Yin fara Yang nu exista si nici Yang fara Yin nu poate exista. Desi pare ciudat, nu exista niciun conflict intre aceste doua forte opuse, dimpotriva ele sunt complementare.
Yang este conceput ca principiul si simbolul cerului. El este forta pozitiva sau masculina – inerenta in tot ce este activ, proactiv, cald, tare, stralucitor si solid. El corespunde luminii, focului, zilei, soarelui, cerului, maculinitatii, miscarii, exteriorului, indraznelii, actiunii, fericirii e.t.c. In opozitie cu el, principiul yin este realizat pe pamant. El este principiul negativ (nu in sensul rau) sau feminin – se afla in tot ce este pasiv, rece, moale, ud, intunecat, secret, misterios, vag, cetos si linistit. El simbolizeaza intunericul, apa, noaptea, luna, pamantul, feminitatea, nemiscarea, interiorul, prudenta, inactivitatea, melancolia.
Prin eterna cuplare a lui Yin cu Yang au aparut si vor aparea toate lucrurile. Printre ele se numara cerul, care este predominant yang, pamantul, ce este predominant yin, si societatea umana, care reprezinta o combinare a celor doua principii. In acelasi obiect poate predomina la un moment dat un principiu sau o forta, insa mai tarziu va predomina opusul sau.
Yin si Yang nu se manifesta doar la nivel fizic, ci si la cel mental si spiritual. Sanatatea este impartita si ea in Yin si Yang. O persoana lipsita de energie, inceata, obosita, este caracterizata de prea mult Yin, o persoana foarte dinamica, agitata, nervoasa are prea mult yang. Yin si Yang pot fi gasite si in muzica, astfel o muzica lenta, linistitoare, precum muzica de relaxare, o parte a muzicii clasice, este de tip Yin; o muzica dinamica, ritmica este de tip Yang.
A fi in armonie cu Yin si Yang. Principala caracteristica a acestui simbol se refera la constituirea unei armonii si unui echilibru ale tuturor fortelor care ne inconjoara. Astfel, putem observa ca totul in viata are un sens, trebuie doar sa analizam cu atentie fiecare eveniment care ni se intampla, pentru a ramane intr-un echilibru continuu cu noi insine si materia primordiala.
Sursa: Din Secretele Medicinei Traditionale Chineze, Editura Polirom, Bucuresti, 2006