Blog

Boala Hashimoto: cauze, simptome si rolul termoterapiei in ameliorarea simptomatologiei

Boala Hashimoto sau Tiroidita Hashimoto cum i se mai spune este foarte raspandita pe tot mapamondul, iar in acest moment, incidenta este de 1 bolnav la 1000 de persoane. In continuare, iti vom prezenta informatii despre ce reprezinta Boala Hashimoto, care sunt posibilele cauze, care este simptomatologia si cum pot fi tinute sub control manifestarile acestei afectiuni.

Ce este Boala Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto a fost descoperita in anul 1912, de catre medicul Hakaru Hashimoto. Aceasta face parte din bolile autoimune, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar ataca tiroida. Netratata la timp sau corespunzator, aceasta poate provoca hipotiroidism.

Din pacate, analizele tiroidiene uzuale nu sunt suficiente, fiind nevoie de investigatii suplimentare si de corelarea cu simptomele descrise de pacient. Acest lucru se intampla deoarece in prima faza, pacientii au niveluri normale de hormoni tiroidieni, iar in unele cazuri prezinta chiar hipertiroidism, ceea ce poate duce la diagnosticare gresita.

Se poate vorbi despre Boala Hashimoto in momentul in care sunt identificatii anticorpii anti-tiroida. Acest tip de tiroidita autoimuna suprima hormonii tiroidieni in organism.

In ceea ce priveste incidenta, s-a constatat faptul ca femeile de varsta a doua sunt cele mai afectate, insa poate aparea la orice varsta, chiar si la copii si la barbati.

Care sunt simptomele Bolii Hashimoto?

Boala (Tiroidita) Hashimoto este o afectiune ce progreseaza foarte lent, pe parcursul a cativa ani, iar in primele faze este posibil ca simptomatologia specifica sa lipseasca. Singurul lucru care poate indica aceasta boala este analiza anticorpilor anti-tiroidieni. Pe masura ce boala avanseaza, se poate observa marirea fizica a tiroidei si scaderea hormonilor tiroidieni, insa trebuie mentionat ca acestea sunt simptomele hipotiroidismului indus de Hashimoto.

Principalele simptome ale Bolii Hashimoto sunt:
  • oboseala cronica,
  • sensibilitate la frig
  • unghii casante
  • par fragil si rar (se observa caderea parului)
  • constipatie recurenta
  • umflarea limbii
  • crestere inexplicabila in greutate
  • fata umflata
  • slabiciune musculara
  • dureri musculare
  • menstruatii abundente
  • menstruatii prelungite
  • pierderi de memorie
  • tristete inexplicabila, unii pacienti fiind confirmati cu depresie.

Care sunt cauzele aparitiei Tiroiditei Hashimoto?

Pana in acest moment, nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei Bolii Hashimoto. Se presupune ca ar fi un cumul de factori genetici, varsta pacientului, genul si chiar si o infectie provocata de un virus sau o bacterie ce ar putea genera un raspuns imun care mai tarziu sa afecteze tiroida.

De asemenea, sunt investigate si legaturile dintre Boala Hashimoto si alte tulburari endocrine sau chiar alte boli autoimune prezente in organism.

Cum se pune diagnosticul de Boala Hashimoto?

Diagnostiarea acestei afectiuni poate fi destul de dificila, mai ales in prima faza, cand nu sunt prezente simptome specifice. Astfel, sunt necesare mai multe analize de sange si investigatii imagistice, dupa cum urmeaza:

  • analiza anti-TPO
  • analiza TSH
  • Analiza FT4
  • Analiza ATG (anticorpi anti-tiroglobulina)
  • ecografie tiroidiana.

Rezultatele acestora se coreleaza cu starea generala de sanatate a pacientului si cu alte analize de sange, cum ar fi cele efectuate anual. De asemenea, se ia in calcul si factorul genetic, astfel ca anamneza trebuie sa includa cat mai multe intrebari pentru pacient.

Cum pot ajuta termoterapia la ameliorarea simptomelor Bolii Hashimoto?

Din pacate, cei mai multi dintre pacientii depistati cu Boala Hashimoto au nevoie de substitutie hormonala. Este vorba de un tratament destul de dificil nu doar prin simptomele pe care le pot experimenta pacientii, ci si pentru ca de cele mai multe ori, doza trebuie ajustata de mai multe ori pe parcursul vietii. Cand este necorespunzatoare, simptomele sunt greu de suportat.

De asemenea, se recomanda si evitarea sau reducerea cantitatii anumitor alimente care contin iod, deoarece poate provoca hipotiroidism in cazul pacientilor cu Hashimoto.

Totusi, exista si o veste buna: daca este depistata din stadii incipiente, boala va avea un impact mai mic asupra sanatatii si starii generale a pacientilor. In plus, in stadiul incipient, poti urma si terapii alternative, astfel incat sa eviti cat mai mult timp administrarea substitutiei hormonale. Una dintre aceste terapii este termoterapia cu infrarosii. Termoterapia cu infrarosii actioneaza in mai multe feluri benefice pentru pacientii cu tiroidita autoimuna, dupa cum urmeaza.

Cum functioneaza?

In primul rand, infrarosiile realizeaza o detoxifiere complexa datorita faptului ca razele ajung pana la organe si testurile din interiorul corpului, stimuland circulatia sangelui si grabind eliminarea toxinelor si a metalelor grele.

Pacientii care sufera de boala Hashimoto se confrunta adesea si cu probleme articulare, dureri si inflamatii prezente la nivelul sistemului locomotor, ce pot fi alinate de razele infrarosii. Termoterapia cu infrarosii este eficienta si pentru a mentine pielea hidratata si elastica, avand in vedere ca pacientii cu Hashimoto au pielea destul de uscata, chiar daca folosesc creme si uleiuri speciale.

Persoanele care sufera de Hashimoto au adesea probleme cu greutatea, indiferent de cantitatile de mancare pe care le consuma, de calitatea alimentelor si de monitorizarea caloriilor. Acest lucru se intampla din cauza metabolismului incetinit, ca urmare a functionarii defectuoase a tiroidei. Astfel, terapia cu infrarosii, realizata constant, poate stimula metabolismul, iar datorita incalzirii tesuturilor si punerii in miscare a limfei, putem vorbi si despre o pierdere in greutate, fiind eliminata retentia de apa.

Bine de stiut!

Confom unui studiu japonez publicat in jurnalul meidcal ,,Medicina Interna”, mai bine de 70% dintre pacientii care au utilizat terapia cu raze infrarosii au declarat ca durerea cronica specifica Hashimoto a fost redusa semnificativ dupa numai o sedinta de terapie. De asemenea, nivelul scazut de durere a fost pastrat si in perioada de observatie. Acest lucru a dus la concluzia ca termoterapia cu infrarosii este eficienta pentru managementul durerilor cronice in Hashimoto.

Termoterapia cu infrarosii este eficienta si in reducerea valorilor ridicate ale tensiunii arteriale. Din pacate, multi pacienti cu Boala Hashimoto au tensiunea ridicata. Razele infrarosii determina vasele de sange sa se dilate, ceea ce duce la scaderea tensiunii. In plus, daca terapia este consecventa, in timp se observa si reducerea placilor de aterom. Asta inseamna ca scade riscul de AVC sau infarct miocardic. In plus, termoterapia joaca si rol preventiv in formarea depunerilor de colesterol de pe vasele de sange, nu doar de tratament. Un lucru foarte important de mentionat, descris de catre Jurnalul de Cardiologie, este faptul ca la pacientii cu un cord marit din cauza insuficientei cardiace, dupa un anumit numar de sedinte de termoterapie, s-a observat scaderea in dimensiuni a inimii.

Salteaua cu pietre de jad/turmalina te poate ajuta sa tii sub control Boala Hashimoto

Suferi de Boala Hashimoto si vrei sa tii sub control simptomele suparatoare? Poti incerca si termoterapia pe Salteaua cu 1000 de pietre de Jad/Turmalina. Te asteptam la CASA JAD pentru a incerca o sedinta de termoterapie. Daca iti va placea, poti achizitiona un abonament cu 12 sedinte, pentru a vedea rezultate notabile sau poti opta pentru un Pachet 2 terapii: Termoterapie pe Salteaua cu 1000 pietre de jad + Masaj pe patul cu role de jad de 12 sau 24 de sedinte.

Saltea jad turmalina insomnii

Speram ca informatiile prezentate sa iti fie de folos, iar daca suferi de Boala Hashimoto, te asteptam cat mai curand la CASA JAD pentru a te convinge de beneficiile termoterapiei cu infrarosii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.