Apa alcalina este un izvor de sanatate pentru corpul uman
Te-ai intrebat vreodata ce este apa alcalina si ce beneficii are? Care sunt motivele pentru care a devenit atat de renumita? Alcalin inseamna viu si, deci, tot ce este sanatos si util pentru corpul nostru.
Stiai ca cea mai mare parte din alimentele procesate (inclusiv cele cumparate din hypermarketuri) sunt acide? Si ca, in timpul gatirii, odata depasita temperatura de 47 grade celsius, orice leguma care la baza este alcalina devine acida? Asta inseamna ca cea mai mare parte a hranei tale de zi cu zi este si ea acida.
De asemenea, stiai ca celulele canceroase se dezvolta exclusiv in mediile acide?
Pentru a intelege modul in care apa alcalina aduce beneficii atat corpului uman trebuie sa parcurgem doua teme esentiale:
- Ce este pH-ul si cum ne afecteaza sanatatea?
- Alimentatia alcalina si beneficiile apei alcaline pentru organism
Despre pH si apa alcalina
1. Ce este pH-ul?
PH-ul (abr. de la potential de Hidrogen) este logaritmul de masurare al ionilor de Hidrogen dintr-o solutie. Mai exact, in termeni populari, cat de „acida” sau „bazica” este o substanta. Conform teoriei acido-bazice Brønsted-Lowry, cand un anumit tip de substanta se dizolva in apa, elibereaza ioni de hidrogen. Chimistii clasifica masurarea concentratiei ionilor de hidrogen drept pH: cu cat pH-ul este mai mic, cu atat este mai mare concentratia ionilor de hidrogen. Concentratia ionilor de hidrogen sau pH-ul joaca o varietate de roluri importante in fiziologia umana.
In prezent exista doua variante prin care se poate stabili potentialul de Hidrogen dintr-o solutie: prin intermediul indicatorilor de pH sau prin intermediului pH-metrului.
Scara pH-ului variază de la 0 la 14. Un pH scazut, aproape de zero, este foarte acid, cu multi ioni de Hidrogen liberi: sucul de lamaie, cu pH 2. Un pH ridicat, aproape de 14, este bazic. Solutiile bazice sunt cunoscute ca fiind alcaline. De exemplu, o solutie alcalina este inalbitorul. Un pH cu o valoare aproximativa 7 este considerat neutru. Apa pura, spre exemplu, are o cantitate egala de ioni de hidrogen si hidroxid, facand pH-ul perfect echilibrat, adica neutru.
Masurarea pH-ului
Masurarea pH-ul este extrem de importanta. In acest fel se poate determina calitatea apei. Medicii folosesc pH-ul in diagnosticarea afectiunilor medicale, ca de exemplu cele renale. Fermierii si gradinarii masoara pH-ul solului pentru a stabili ce tip de plante ar putea creste cel mai bine.
Asa cum spuneam, scara pH-ului este logaritmica . Asta inseamna ca pentru fiecare treapta descendenta pe aceasta scara, cantitatea de ioni de hidrogen se multiplica de 10 ori. Asadar, un lichid cu un pH-ul 4 are de 10 ori mai multi ioni de hidrogen ca un lichid cu un pH-ul 5. Totodata, fiecare treapta in sus pe scara este egala cu scaderea ionilor de hidrogen (si, implicit, cresterea ionilor de hidroxid) de 10 ori.
Iata o scara de masurare a pH-ului si indicele unor produse de zi cu zi:
2. Cum afecteaza pH-ul sanatatea si cum influenteaza apa alcalina acest proces?
PH-ul apei determina solubilitatea (cantitatea care poate fi dizolvata in apa) si disponibilitatea biologica (cantitatea care poate fi utilizată de viata acvatica) a constituentilor chimici precum nutrientii (fosfor, azot si carbon) si metalele grele (plumb, cupru, cadmiu etc.).
De exemplu, pe langa faptul ca afecteaza ce cantitate si tip de fosfor este cel mai abundent in apa, pH-ul determina, de asemenea, daca viata acvatica il poate folosi. In cazul metalelor grele, gradul de solubilitate determina toxicitatea lor. Metalele tind sa fie mai toxice intr-o solutie cu pH mai mic, deoarece sunt mai solubile. Beneficiile apei alcaline intervine in acest proces.
Corpul uman este construit pentru a mentine in mod natural un echilibru sanatos intre aciditate ai alcalinitate. Echilibrul pH-ului corpului uman, denumit si echilibrul sau acid-alcalin, este nivelul optim al acizilor si alcalinelor din sange la care corpul functionează cel mai bine. Plamanii si rinichii joaca un rol cheie in acest proces. Pe scara pH-ului de mai sus, un nivel normal al pH-ului din sânge este de 7,40 din 14. Această valoare poate varia usor.
Daca plamanii sau rinichii functioneaza defectuos, apare un dezechilibru si la nivelul pH-ului din sange. Dereglarea echilibrului acid-alcalin poate duce la afectiuni medicale cunoscute sub numele de acidoza si/sau alcaloza. De obicei, modificarea pH-ului normal din sange este un semn al alterarii sanatatii si poate anunta chiar o urgenta medicala. Unele afectiuni care determina modificarea pH-ului sangelui includ:
- astm
- diabet
- afectiuni ale inimii
- afectiuni ale rinichilor
- boli pulmonarea
- guta
- infectii
- hemoragii
- supradoza de droguri
- otravire
Este esential pentru sanatate ca pH-ul sangelui sa ramana constant. Daca iese in afara intervalului normal, celulele inceteaza sa functioneze in parametri optimi, se altereaza si se distrug. Pentru a evita acest lucru, corpul are multe modalitati eficiente de a-si echilibra pH-ul. Aceast proces este cunoscut sub numele de homeostazie acid-alcalina.
Alimentatia si rolul ei in mentinerea echilibrului pH-ului
Alimentatia joaca un rol extrem de important in modificarea valorilor pH-ului in sange. O alimentatie sanatoasa este cea in care se pastreaza echilibrul acid-alcalin. Din pacate, in prezent, un numar foarte mic de persoane ia in considerare importanta echilibrului cand vine vorba de prepararea mancarii de zi cu zi. De cele mai multe ori mancarea „obisnuita” este una in care alimentele alcaline sunt prea putine sau lipsesc cu desavarsire.
Alimentele alcaline sunt alimente preponderent crude, vii. Din acest motiv si degradarea lor se intampla intr-un timp foarte scurt. In prezent, din dorinta de a prelungi termenul de valabilitate al produselor, sistemele moderne de procesare reduc considerabil calitatea, transofrmandu-le intr-o sursa de hrana acida. Totodata, prin gatirea produselor alcaline la o temperatura peste 47 grade celsius, nutrientii se pierd iar aciditatea creste. Asadar, un individ care consuma exclusiv mancare gatita sau nu consuma suficienta apa are un pH al sangelui mult mai acid. Totodata, beneficiile nutritentilor din alimentatie sau din apa alkalina nu se resimt intru totul.
Alimentatia alcalina si beneficiile apei alcaline pentru organism
Alimentatia alcalina sau dieta cu cenusa alcalina
Metabolismul dvs. – conversia alimentelor in energie – este uneori comparata cu focul. Ambele implica o reactie chimica ce descompune o masa solida. Cu toate acestea, reacțiile chimice din corpul dvs. se intampla intr-un mod lent si controlat.
Cand orice obiect arda, un reziduu de cenusa este lasat in urma. In mod similar, alimentele pe care le consumati lasa un reziduu de „cenusa” cunoscut sub numele de deseuri metabolice. Aceste deseuri metabolice pot fi alcaline, neutre sau acide. Deseurile metabolice afecteaza in mod direct aciditatea corpului.
Cu alte cuvinte, daca mananci alimente care lasă cenusa acida, iti face sangele mai acid. Daca mananci alimente care lasa cenusa alcalina, sangele tau devine mai alcalin. Totodata, orice aliment procesat, pentru a fi mai rezistent pe raftul unui supermarket, este acid. Orice aliment care la baza a fost alcalin, odata gatit la o temperatura ce depaseste 47 de grade celsius, devine acid.
Cenusa acida te face vulnerabil la afectiuni si boli, in timp ce cenusa alcalina este considerata de protectie. Alegand alimente mai alcaline, corpul se va „alcaliniza” si, astfel, sanatatea se va imbunatati.
Este bine de stiut faptul ca toate componentele alimentare care lasa o cenusa acida includ proteine, fosfat si sulf, in timp ce componentele alcaline includ calciu, magneziu si potasiu.
Iata cateva grupe de alimente care sunt considerate acide, alcaline sau neutre:
- Acid: carne, carne de pasare, peste, lactate , oua, cereale, alcool
- Neutru: grasimi naturale, amidon si zaharuri
- Alcaline: fructe, nuci, leguminoase si legume neprocesate
Totodata, mediile acide favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase, osteoporozei si afectiunile la rinichi.
Apa alcalina – miracolul vietii
Cu totii ne intrebam cat de mult din corpul nostru este apa. In urma unor studii s-a stabilit ca procentul de apa este diferit in functie de varsta si sex. Cantitatea de apă din corpul uman variază de la 45 la 75%. Intr-un corp mediua al unui barbat adult procentul de apa este intre 50-65% apă. La sugari procentul de apa este mult mai mare, de obicei in jur de 75-78% si scade la aproximativ 65% pana la varsta de un an. Putem trage o concluzie asupra rolului vital pe care apa il are in organism.
Exista extrem de multe persoane care au dezvoltat un obicei in a nu bea apa si a inlocui lichidele cu alternative precum racoritoare, sucuri, bauturi alcoolice s.a.m.d. Multe persoane sustin ca un suc de portocale poate fi mai sanatos decat a bea apa. Total fals! Pe langa faptul ca, in momentul procesarii, fructele isi pierd toti nustrientii, aditivii si zaharul adaugat din sucurile „naturale” devin foarte daunatoare corpului.
Apa este vitala organismului si deci, este vital sa o consumam. Apa alcalina, fiind imbogatita cu ioni de hidrogen, echilibreaza pH-ul intregului corp pentru ca acesta sa functioneze in parametri optimi.
Un studiu realizat pe un esantion de 150 de soareci au demonstrat ca soarecii stropiti cu apa alcalina au avut perioada de viata mai mare decat soarecii martor. De asemenea, această apa functionala bogata in hidrogen a fost introdusa ca strategie terapeutica pentru promovarea sanatatii si prevenirea bolilor.
Stiai ca ea se gasi si in unele izvoare de la munte? In momentul in care apa trece peste roci si aduna minerale, indicele pH creste iar apa devine alcalina.
Este recomandat, totusi, ca apa din natura sa fie testata pentru a se stabili cu certitudine faptul ca este o sursa sigura alcalina.
Iar daca nu ai timp de astfel de lucruri sau pur si simplu nu ajungi asa des la munte, noi iti recomandam sa aduci apa alcalina chiar la tine acasa.
Aparatul de hidrogenat hidrogeneaza si filtreaza apa de la robinet.
Aici sunt mai multe despre detalii despre cum functioneaza Aparatul de hidrogenat, alcalinizat si filtrat apa:
Aparat Apa Hidrogenata: ce este si ce beneficii are?