Blog

Ce este Jadul? O scurta trecere in revista de la istorie la cercetari contemporane.

jadul

Exista putine pietre care se pot compara cu jadul in bogatia traditiilor, a istoriei si misterului in care este invaluit. In cultura occidentala, aurul este considerat avand valoare materiala la limita superioara. Insa, la chinezi, jadului nici macar nu i se poate atasa o valoare materiala. De ce? Pentru ca valoarea lui este de-a dreptul inestimabila.

Istoria pietrei de jad

Dar cand incepe mai exact istoria jadului? Daca ne intoarcem in timp trebuie sa ajungem cu noua milenii in urma. Atunci supranaturalul, sacrul statea la baza civilizatiei, a interpretarilor acesteia despre lume si natura. Asa ca civilizatia chineza din acea vreme a considerat jadul o piatra semipretioasa SACRA, ,, imbinarea perfecta a energiilor cerului si ale pamantului”.

Jadul era considerat uniunea energiilor vitale ale cerului si ale pamantului. Asa ca samanii il foloseau ca mijloc de comunicare cu divinitatile. Fiecarei zeitati ii corespundea un anumit tip de jad.

Inaintam si ajungem cu aproximativ 1.500 de ani I.Hr in America Centrala, unde si aici s-au gasit utilizari ale jadului tot in ,,interes” religios: confectionau din jad diferite figurine ale zeitatilor. Primii care au explotat rezervele de jad de aici sunt mayasi, pana in anul 900 i.Hr., urmati de azteci pana in clipa sosirii conchistadorilor spanioli.

Pentru a continua pe linie spirituala, tot despre jad se credea odinioara ca poate alunga spiritele rele. In aceea vreme se punea accent pe conservarea trupurilor celor decedati. Se considera ca ei continua sa traiasca si dupa moarte, astfel era utilizat in riturile funerare, crezandu-se ca protejeaza trupurile mortilor de intrarea in putrefactive si deci prelungind viata de dupa moarte a celor decedati.

Ca urmare a vastelor intrebuintari ale acestuia, jadul a devenit simbolul civilizatiei chineze. Daca ar fi sa facem o paralela intre preistora occidentala si cea chineza am putea observa faptul ca ambele sunt impartite in epoci, trei la numar, astfel:

a. Preistoria occidentala, alcatuita din: epoca de piatra, epoca de fier si epoca de bronz.
b. Preistora chineza, alcatuita din: epoca armelor de fier, epoca armelor de jad si epoca

Ce este litoterapia?

Si pentru ca intotdeauna anticul se impleteste cu modernul, exista atat surse vechi cat si cercetari contemporane care atesta faptul ca fiecare mineral de pe Pamant este biologic activ, mai simplu spus: este viu. Astfel, au aparut intrebari de genul:,, daca aceste pietre sunt vii si noi la fel, cum pot ele sa ne influenteze?” , astfel, s-a consolidat o stiinta care studiaza actiunile pietrelor asupra corpului uman. Aceasta stiinta poarta numele de: LITOTERAPIE.

In urma diferitelor cercetari s-a putut ajunge la concluzia rezumativa conform careia: tratamentul cu pietre poate optimiza fluxurile energetice din organism( ele insele venind cu propria energie vie), este in masura sa activeze procesele metabolice si sa imbunatateasca regenerarea tesuturilor. armelor de bronz.

Am vorbit despre trecutul jadului si importanta lui,manifestata mai ales in lumea chineza. Dar, daca tot am adus in discutie cercetarile recente si litoterapia, cred ca ar fi timpul sa sa vedem ce contine propru-zis jadul si ce caracteristici fizice are.

Caracteristicile pietrei de jad

Yu, in limba chineza, jadul este un silicat de aluminiu care se prezinta sub forma unei pietre dure, translucida, foarte fina, neteda si extrem de compacta. Nuantele jadului variaza de la albul cremos la verdele-maslina inchis, in functie de proportia de oxid de fier si de oxid de crom care intra in compozitia sa. Uneori, poate avea reflexii chihlimbarii sau roscate. Spre deosebire de alte pietre pretioase si semipretioase, precum diamantele sau safirele, jadul nu se fateteaza, ci se lustruieste.

In prezent, litoterapia utilizeaza jadul in tratarea diferitelor afectiuni. Le vom prezenta de sus in jos pe harta organismului uman:

1.Remediu perfect pentru durerile de cap, ameteala, accidente vasculare cerebrale, arteroscreloza. Imbunatateste vederea si auzul.
2. Detine proprietati in tratarea bolilor glandei tiroide si reduce nivelul colesterolului.
3. Imbunatateste functionarea plamanilor si intareste inima, sistemul sangvin.
4. Restabileste trazitul intestinal, eliminand probleme precum constipatia.
5. Este cunoscut si sub denumirea de ,,piatra rinichilor” pentru ca primele beneficii au fost observate aspra acestora. Trateaza bolile sistemului urinar, elimina nisipul, pietrele la rinichi si infectiile urinare.
6. Intareste oasele, venind in intampinarea celor cu problem reumatice, maini si picioare amortite.

Jadul – aliatul relaxarii

Pentru ca am spus ca jadul este viu si ne influenteaza atat de minunat organismal, el are un efect benefic nu doar asupra corpului, ci şi asupra psihicului uman, asupra corpului nostrum spiritual. Se stie ca jadul este aliatul relaxarii. Pozitionat sub perna, jadul ar favoriza somnul profund si odihnitor.

Pe final, am putea afirma chiar, faptul ca Jadul este un adevarat,, teraput de nadejde”: vindeca nevroza, depresia, elimină apatia, starile de latergie morbida si alte stari asemanatoare. Deasemenea, precum un terapeut iscusit el sporeste nivelul constiitei, iar printr-o adanca contientizare reusim sa ne ridicam la un nivel superior de intelegere a noastra cat si a celor din jur.

Ne acceptam, iertam si iubim mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.